Nyheter
Knappt hälften tror på en kombination av CCS och CCU. Foto: Jens Egil Heftøy

En av fyra på Cewep tror inte på kolavskiljning

Knappt hälften av deltagarna på Cewep tror att CCS i kombination med CCU kommer att vara den viktigaste åtgärden för att minska utsläppen. Avfall2resurs norska systertidning Avfallsbransjen.no är på plats på konferensen i Berlin.

Vad har störst potential att minska utsläppen av växthusgaser från avfallsförbränning? Det var frågan som deltagarna på Cewep-konferensen i Berlin tog med sig till lunch på konferensens första dag.

Bio-CCS – Vad händer?

Knappt hälften, 47 procent av deltagarna tror att CCS i kombination med CCU kommer att vara den viktigaste åtgärden för att minska utsläppen. 26 procent, eller var fjärde deltagare i lokalen, har större tilltro till att flytta avfall från deponi och utnyttja som energi. Med andra ord, öka användningen av avfallsförbränning, utan att fånga upp CO2-utsläppen.

Norsk lösning tveksam

Den "norska lösningen", enbart avskiljning och lagring av kol, är den åtgärd som Cewep-deltagare har minst tro på. Bara en av tio ser detta som den viktigaste åtgärden, enligt undersökningen.

Frågan väcktes efter sessionen om CO2-avskiljning, där bland andra Markus Sebastian Hole från Hafslund Oslo Celsio berättade om vilka utmaningar CO2avskiljningsprojektet på Klemetsrud har stött på.

CO2-infångninngsprojektet på Klemetsrud läggs på is

I april blev det känt att styrelsen för bolaget har dragit i nödbromsen och lagt vidare utvecklingen av kolavskiljningsprojektet på is. Anledningen är att projektet står inför ett betydande kostnadsgap på cirka tre miljarder norska kronor.

Norskt CCS-projekt blir tre miljarder dyrare

– Det är inte på grund av CCS-tekniken, utan på grund av yttre förhållanden som alla stora industriprojekt möter nu. Inflation, energipriser, byggmaterial och den extraordinära situationen med den norska kronans växelkurs, sade Hole.

Hole, som är ramvillkorschef på Hafslund Oslo Celsio, säger att runt hälften av kostnadsöverskridandena beror på externa faktorer, medan resten beror på behovet av ökad bemanning, mer fastigheter, förändringar i hamnområdet och behovet av att mer energi.

Verkställande direktör Jacob Sørensen på ARC var kristallklar med att även om det finns ekonomiska utmaningar så finns det ingen utväg för sektorn utan koldioxidavskiljning.

Ørsted-CO2 til Northern Lights

Fånga in eller lägga ner

– Det är inte en fråga om vi vill eller inte. Vi måste göra det, sade Sørensen.

I valet mellan att använda och lagra CO2 tror Sørensen att båda lösningarna kommer att leva sida vid sida, men att det på kort sikt är lagring som är mest aktuell.

– I början kommer CCS att gälla, eftersom vi inte har tillräckligt med energi för att producera bränsle från utsläppen. Men det kommer så småningom. Jag tror att de kommer att finnas parallellt. Säkert är att vi måste hantera CO2 på samma sätt som andra utsläpp. Det går inte att tänka sig att vi ska ha avfallsförbränning utan CO2-avskiljning i framtiden, sade Sørensen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.