Nyheter
Jacob H. Simonsen är VD för ARC. Foto: Jens Egil Heftøy
Jacob H. Simonsen är VD för ARC. Foto: Jens Egil Heftøy. (Bilden är ett montage)

”Den danska förbränningspolitiken är idioti”

– Nu handlar det om avfallsförbränningens överlevnad säger danska ARC-direktören Jacob H. Simonsen om en politik med målet att anläggningar ska läggas ner.

I februari 2020 kunde avfallsförbränningsanläggningen ARC i Köpenhamn berätta om sina ambitiösa planer för CO2-avskiljning. Anläggningen, som årligen producerar 450 000 ton koldioxid, stod länge sida vid sida med Klemetsrud-anläggningen i kampen om att bli det första fullskaliga projektet i Europa.

Amager Ressourcecenter – karbonfangst for under milliarden

CO2-avskiljning på hyllan

På samma sätt som i Oslo lyftes CO2-avskiljning fram som en av de viktigaste åtgärderna för att nå huvudstadens klimatmål.

Men sedan tog det tvärt stopp. Genom en klimatuppgörelse i Folketinget såg danska politiker till att sätta hela avfallsförbränningssektorn på spel. Först genom ett beslut att minska den danska förbränningskapaciteten med 30 procent genom kontrollerad avveckling. Sedan dess har detta ändrats så att minskningen ska ske genom upphandling.

Därmed måste de danska förbränningsanläggningarna konkurrera om kommunernas avfall. Det politiska målet är att det ska leda till nedläggning av de minst effektiva anläggningarna.

Reagerer på at Vestforbrænding ble forbigått

Misslyckad policy

– Politiskt har de här förändringarna gjorts för att de vill minska CO2-utsläppen. Jag tror inte att det kommer att hända. Nu har en rörelse satts igång där anläggningarna ska konkurrera med varandra och då är det verksamhetens karaktär som gäller. Det betyder att om du får ett bättre pris för att ta emot utländskt avfall så gör du det såklart, säger vd Jacob H. Simonsen på ARC till Avfallsbrånjen.no.

Simonsen och den danska avfallssektorn har länge rasat mot klimatuppgörelsen och påpekat att de samtidigt som politikerna vill skära ner på avfallsförbränningen måste öka användningen av fjärrvärme. Den uträkningen går inte ihop, säger Simonsen.

Cewep Berlin: En av fyra tror inte på CO2-avskiljning

Idioti

– Det är möjligt att några av anläggningarna går i konkurs. men då kommer någon för att ta över anläggningen. Den finns redan där och kan starta produktionen igen utan större kostnader. Så att tro att man kan få ned kapaciteten nu genom att konkurrensutsätta den är idioti enligt mig. Konkurrens är bra för utvecklingen, inte för avvecklingen, säger ARC-direktören.

Finansiering har varit nöden för ARC:s projekt för avskiljning av koldioxid. Liksom Klemetsrud fick även den danska kapitalfaciliteten ett negativt svar på sin ansökan om stöd från EU:s innovationsfond. Upprepade förfrågningar till den danska staten har inte heller gett resultat. Ørsted fick nyligen ett 20-årigt statligt avtal för konstruktion och drift av CO2-avskiljning vid två av sina bioenergianläggningar.

ARC fick dra sig ur tävlingen eftersom företaget inte uppfyllde minimikraven för solvens.

Cewep Berlin: EU får skulden för bristande förbränningsinvesteringar

Kampen för tillvaron

– Vår utmaning är att vi är den nyaste anläggningen i Danmark. Och har mycket skulder. Därför har vi en tyngre ryggsäck att bära med oss än de andra. Men vi har räknat med det på alla sätt och vi vill inte gå i konkurs och vi kommer att vara en av de anläggningar som kommer att överleva. Det är jag övertygad om, säger Simonsen.

Men den nya avfallspolicyn gör att annat än kolavskiljning nu står i fokus.

– Den här rörelsen som har startat är svår. Nu använder vi tiden i styrelserummet till att prata om hur man överlever och hur man minskar risken istället för att sitta och prata om hur man får CCS införd. Först när vi pratat klart om strategi, ekonomi och överlevnad kommer vi tillbaka till CCS. Så det försenar oss, säger Simonsen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.