Nyheter
Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

Tele2 ska utvinna 30 procent av alla mobiltelefoner

Tele2 har som ny målsättning att ta tillbaka och återvinna 30 procent av alla sålda mobiltelefoner senast 2030. Som en del av detta har Tele2 varit med och lett ett internationellt branschprojekt.

2021 bildades 57 miljoner ton e-avfall över hela världen från elektronisk hårdvara och en del av det avfallet kom från mobiltelefoner.

Bristande kontroll över 44 miljoner ton e-avfall

Nu lovar Tele2 att ta tillbaka minst 30 procent av alla sålda och distribuerade mobiltelefoner år 2030. Tele2 kommer också att se till så att alla använda mobila enheter som samlas in från kunderna repareras, återanvänds eller överförs till godkända återvinningsorganisationer, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2. Pressbild.
Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2. Pressbild.

– Eftersom miljö- och affärsfördelarna med att implementera en cirkulär affärsmodell är tydliga, hoppas jag att många fler operatörer runt om i världen kommer att ansluta sig till oss till vårt mål att minska avfallet och få en ökad återtagningsgrad till 2030, säger Erik Wottrich, hållbarhetschef på Tele2 .

Internationellt samarbete

Tele2 har, tilsammans med mobiloperatören Orange, lett ett internationellt branschprojekt organiserat av GSMA, som är den globala branschorganisationen för mobiloperatörer, med ambitionen att sätta nya riktlinjer för återtagning och återvinning av mobiltelefoner telekomsektorn globalt. Enligt Tele2 har projektet resulterat i nya riktlinjer med ambitionen att öka takten för att uppnå målet mot en cirkulär ekonomi för telekomindustrin.

EU-krav: mobiltelefoner ska hålla i minst fem år

– Vi tror på behovet av att gå över till en mer cirkulär ekonomi för att minska påverkan av mobil teknik på miljön, och applåderar de senaste åtagandena från tolv ledande operatörer för att påskynda övergången till större cirkularitet. Utöver miljöfördelarna kan en mer effektiv och ansvarsfull användning av resurser sänka kostnaderna och göra enheter mer överkomliga för de som inte är uppkopplade, säger John Giusti, Chief Regulatory Officer för GSMA.

De tolv operatörerna är BT Group, Globe Telecom, GO Malta, Iliad, KDDI, NOS, Orange, Proximus, Safaricom, Singtel, Telefonica och Tele2.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.