Nyheter
Hur vi ska serveras take-away är bland höstens politiska thrillers i EU. Foto: Arno van den Tillaart/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Hård kritik mot matindustrins förpackingsstudier

Köpt forskning med fel metod, varnar Zero Waste Europe.

EU-kommissionens förslag om skärpta regler för förpackningar håller på att bli en politisk thriller i Bryssel i höst. Utredningen har föreslagit en kraftig minskning av användningen av engångsförpackningar, både för mat som säljs i butik och för hämtmat. Målet är att minska användningen med 15 procent.

McDonalds tar till storsläggan mot EU:s förpackningslag

Dragkamp

En av de åtgärderna kommissionen föreslår är att öka användningen av återanvändbara förpackningar. Om kommissionen får sin vilja igenom måste 20 procent av förpackningarna för alkoholfria drycker vara påfyllningsbara senast 2030.

Men förslaget har mött hårt motstånd, inte minst från restaurangbranschen, livsmedelsbranschen och bryggerierna.

I maj blev det känt att snabbmatskedjan McDonalds gått i bräschen för den största lobbykampanj som någonsin genomförts mot EU-parlamentet och de senaste månaderna har branschorganisationer presenterat flera studier som visar att det inte är mer klimatvänligt att använda återanvändbara förpackningar än engångsförpackningar.

Kampanjen har gett goda resultat, eftersom parlamentet är betydligt mer skeptiskt till återanvändbara förpackningar än vad deras kollegor i kommissionen är.

Måste väga förpackningssnitt mot livsmedelssäkerhet

Köpta slutsatser

Nu varnar Zero Waste Europe och Reloop för att politikerna vilseleds.

Miljöorganisationerna anser att studierna som gynnar engångsförpackningar är partsinlagor som betonar intressen hos dem som har betalat för studierna.

Ett exempel är rapporten "Unveiling the Complexities: Exploring LCAs of Reusable Packaging in the Take-Away Sector ". Den har genomförts av Eunomia Research & Consulting och tar en närmare titt på tre så kallade livscykelanalyser finansierade av European Paper Packaging Alliance (EPPA), McDonald's och University of Michigan.

Slutsatsen i EPPA:s rapport – att återanvändbara system inte kommer att vara bättre än engångsförpackningar – bygger på icke-optimala återvinningssystem, enligt Zero Waste Europe.

– Det är tydligt att några av de industrifinansierade studierna är felaktiga och inte utforskade den fulla potentialen hos återanvändbara förpackningssystem. Det finns inget som heter ett hållbart material, utan snarare ett hållbart system.

En nyckelfaktor för effektiva insamlingssystem är att ägandet delas av aktörerna, för såväl förpackningarna som logistik och infrastruktur, inklusive tvättanläggningar, insamlingsställen etcetera. En revidering av PPWR bör bidra till att väldesignade system skalas upp över hela Europa, genom obligatoriska återanvändningsmål och ekonomiska incitament för återanvändning, menar policyansvarig för förpackning och återanvändning Larissa Copello på Zero Waste Europe.

https://avfallsbransjen.no/2023/05/04/vil-skrote-kravet-til-ombruksemballage/

Underskattar avkastningsgraden

McDonald's-studien får kritik för att inte ha synliggjort vilken metod som använts i studien. Miljöorganisationerna menar också att McDonalds har utgått från en returgrad på 70 procent, vilket är långt lägre än EU:s krav på en insamlingsgrad för dryckesflaskor på 90 procent.

"Den tredje studien från University of Michigan av Hitt et al. ger ett mycket mer robust ramverk för konstruktiva diskussioner kring återanvändbara take-away-förpackningar och var den enda studien som inte var industrifinansierad eller saknade transparens och antaganden", heter det i ett pressmeddelande.

– Återanvändning blir en viktig funktion i en cirkulär ekonomi och förpacknings- och förpackningsavfallsregleringen kan vara ett användbart verktyg för att börja bygga in återanvändningstänkande och design i våra ekonomiska system. Den här rapporten visar tydligt att de publicerade studier som vi undersökte som gynnar take-away engångsförpackningar framför återanvändning är till sin natur felaktiga, partiska och inte i närheten av tillräckligt transparenta för att tas på allvar i akademiska termer eller för policyskapande, säger Clarissa Morawski i Reloop.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.