Nyheter
Under pandemin var återvunnen kartong en guldgruva. Nu är efterfrågan borta. Foto: Paul Morgan/Flickr

Tuffa tider för världens materialåtervinnare

Billiga primära råvaror och fallande efterfrågan gör vardagen tuff för världens materialåtervinnare.

De osäkra tiderna i världsekonomin har drabbat återvinningsindustrin hårt. Det har länge varit känt att plaståtervinning kämpar med höga energikostnader, lägre efterfrågan och fallande oljepriser. Men det är också märkbart svårare för andra återvinningsfraktioner.

Under en paneldiskussion på den stora avfalls- och återvinningskonferensen Resource and Waste Management i Birmingham klagade både plast-, glas- och pappersåtervinningsföretag på sakernas tillstånd.

Quantafuelägaren lägger ner plaståtervinningsanläggning

Köper mindre

Industrin visade att det under pandemin fanns en växande efterfrågan på varor, vilket gav bra fart på återvinningsverksamheten. Men sedan dess har världsekonomin drabbats hårt av efterdyningarna och kriget i Ukraina.

– Jag tycker att tidsfördröjningen efter Covid och nu den ekonomiska situationen i hela Europa är tuff. Några av glastillverkarna börjar känna av det. En del av den effekten har kompenserats av att det fortfarande finns en högre efterfrågan på återvunnet glas för flaskor, säger Craig Robertson på Sibelco.

Höjda räntor och högre energipriser har gjort att hushållen har dragit åt livremmen. Detta minskar också efterfrågan på glas som sprider sig till återvinningsaktörerna.

Samma bild målar kartong- och papperssektorn.

Återvinning måste löna sig – gör den det?

Amazoneffekten är borta

IWPP:s Chris Burton beskriver marknaden som nervös efter tre år av goda tider. Under pandemin sköt näthandeln i höjden och skapade vad som har beskrivits som "Amazon-effekten", med en kraftigt ökad efterfrågan på kartongförpackningar.

– Vi är nu i mitten av september och det känns hela tiden som att vi väntar på att året ska börja. Den brittiska marknaden har planat ut, den europeiska marknaden har försvunnit och det enda som finns kvar är öst. Och de köper bara för att transporten är billig. De är inte desperata efter material, utan köper om de stöter på det, sa Burton, enligt Letsrecycle .

Han tillade att världsekonomin går dåligt och att det inte finns några tecken på omedelbar återhämtning.

I början av pandemin ökade efterfrågan på återvunna förpackningar kraftigt, eftersom fler företag ville framstå som mer klimatvänliga och kunderna handlade mer. Nu har pendeln dock vänt.

Arton EU-länder riskerar missa avfallsmålen

Tillverkarna drar sig tillbaka

– Det är tufft. Vi har sett att priset på primärplast har sjunkit rejält, men återvunnet material har inte sjunkit på samma sätt. Detta pressar ner priserna på sekundär plast eftersom människor kan byta till primärplast igen, sa Amie Stringer från Quantafuel-ägaren Viridor.

Enligt Stringer är det särskilt marknader där tillverkare inte har några skyldigheter eller krav på att använda återvunnet material som driver ner priserna. Detta skapar då en dominoeffekt, där andra marknader påverkas. Tillverkarna är inte heller så intresserade av att använda återvunnen plast längre.

– När vi pratar med tillverkare om att öka användningen av återvunnen plast drar de tillbaka och skjuter upp de här projekten. De flesta människor går nu till det absoluta minimum för att uppfylla de åtaganden de har gjort, medan de tidigare ville spendera så mycket som möjligt, sa Stringer.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.