Nyheter
Fyra grader i kylen minskar matsvinnet. Foto: John Göransson.

Livsmedelsverket:

Sänk temperaturen i kylskåpet!

Rätt förvarad mat i ett fyra grader varmt kylskåp kan minska matsvinnet ordentligt. Dessvärre hamnar mycket av matsvinnet i restavfallet. Det konstaterar Livsmedelsverket, som släpper en stor rapport på Matsvinnets dag.

Gratisläsning på Matsvinnsdagen!I dag är det Internationella Matsvinnsdagen. Det uppmärksammar vi genom att bjuda på gratisläsning av färsk statistik om matsvinn och låsa upp några av de många artiklar vi har publicerat på temat.

EU föreslår krav för att minska textil- och matsvinnet

Livsmedelsverket har släppt en rapport som ger detaljerad inblick i vilken mat de svenska hushållen slänger mest av.  Svenskarna slänger ungefär 33 kilo mat och dryck per person och år i hushållet. Det påverkar både klimatet, miljön och plånboken negativt. Men kunskapen om vilken mat som slängs har hittills varit låg. Därför har Livsmedelsverket låtit genomföra förfinade plockanalyser av hushållens avfall i 15 kommuner. En plockanalys innebär att man går igenom avfallet och sorterar det. Resultaten ger en detaljerad inblick i vilken mat hushållen slänger.

Hur ska butikerna minska matsvinnet?

– Om fler konsumenter var trygga med hur mat ska förvaras och hanteras och visste att den håller dubbelt så länge om man har fyra grader i kylen, hade potentialen att minska matsvinnet varit stor. Sedan är det viktigt att fler faktiskt öppnar förpackningar och använder sina sinnen för att bedöma om maten går att äta. Fler måste titta, lukta och smaka innan de eventuellt slänger maten, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Två prinsessor i nordiskt möte i Stockholm om matsvinn

– Det är första gången en så pass omfattande analys görs i Sverige. Nu har vi fått en mer detaljerad inblick i vilken mat hushållen slänger, alltså vad matsvinnet består av. Det är ovärderlig kunskap i det fortsatta arbetet för att minska hushållens matsvinn, säger Karin Fritz.

Frukt, grönsaker och bröd

Frukt och grönsaker är det som oftast hamnar i soporna i onödan, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg. Rapporten visar också att en stor del av maten som slängs i restavfallet fortfarande är i sina förpackningar, varav en del i oöppnade förpackningar.

– Tyvärr ser vi att mycket mat slängs på grund av bristande kunskap. Många behöver de där enkla vardagstipsen som kan göra stor skillnad för att minska sitt matsvinn. Att få lära sig något nytt och göra några små förändringar i vardagen kan ge det där viktiga självförtroendet. Alla kan bli en matsvinnshjälte och göra något som är bra för både miljön och plånboken, säger Karin Fritz.

Frukt och grönt utgjorde 36 procent av matsvinnet, följt av bröd och brödprodukter med 19 procent. Efter dessa följde kategorin ”övrigt” med 15 procent, matrester samt kött och köttpålägg som vardera utgjorde 12 procent av svinnet. Analysen gjorde det också möjligt att på detaljnivå identifiera exakt vilka livsmedel vi ofta slänger. Några av dessa är:

  • Äpple
  • Potatis
  • Morot
  • Korv och köttpålägg
  • Matbröd som frallor och limpor
  • Matrester (tillagad mat)

Matavfall eller restavfall?

Diagram från Livsmedelsverkets rapport.

Frukt och grönsaker utgör den största delen i både hushållens källsorterade matavfall och i restavfallet
(33 respektive 19 procent). I det källsorterade matavfallet kommer sedan matrester (16 procent),
följt av bröd och brödprodukter (12 procent) och kött (12 procent). Detta skiljer sig från restavfallet
där bröd och brödprodukter är näst störst (18 procent), följt av övrigt ätbart (17 procent).

Plockanalys pågår. Foto från Livsmedelsverkets rapport.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.