Nyheter
De danska förbränningsanläggningarna har ett enklare sätt att fånga upp CO2. Foto: Jens Egil Heftøy

Danmark tar bort hinder för CO2-infångning

Danska kommuner kan ställa säkerhet för investeringarna.

CO2-infångning vid danska förbränningsanläggningar kan fånga upp 2,3 miljoner ton CO2 årligen. Men tillväxten har varit återhållsamma fram till nu, eftersom risken är för hög. Därför har den danska regeringen beslutat att ändra ramvillkoren, så att anläggningarna inte behöver ta hela risken själva.

Danmark satsar 40 miljarder kronor på CO2-infångning

Screenar konsumenterna

– Vi måste fånga upp CO2, för det är en illusion att tro att vi magiskt kan ta bort utsläppen från till exempel vårt avfall. Energisektorn har för närvarande en stor potential för CO2-infångning, och den kommer vi att göra till verklighet. Därför föreslår vi nya ramverk för kraftvärme- och avfallsanläggningar så att de också kan fånga upp CO2 och bidra till våra klimatmål, säger klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard.

Förändringarna gör att förbränningsanläggningarna inte kommer att sitta kvar med hela den ekonomiska risken genom att inte behöva täcka sitt fjärrvärmenät eller pressa räkningen för CO2-infångning på hushållen.

– Vi kan inte fånga upp CO2 i stor skala utan risk. Det är viktigt att vi ser till att konsumenterna skyddas, så att de inte tvingas ta risken att avfalls- och kraftvärmeverk kan gå omkull. Och det ser vi till med nya ramar, säger Aagaard.

”Den danska förbränningspolitiken är idioti”

Kan leva på CO2-infånging

Istället för avfallsförbränningsanläggningarna är det kommunerna som ägare som kan ta den ekonomiska risken. Det är också möjligt att avskiljning av koldioxid kan finansieras genom försäljning av utsläppskrediter och återförsäljning av CO2 för användning. Förbränningsanläggningarna kommer också att få möjlighet att ha CO2-infånging som sin huvudsakliga verksamhet, vilket de inte tidigare haft möjlighet att göra.

Danska megaprojekt för CO2-infångning i startgroparna

Dödsdom

Genom avfallsuppgörelsen från 2020 är det politiskt beslutat att Danmark ska minska sin kapacitet för avfallsförbränning med 30 procent till 2030. I november förra året stängdes förbränningsanläggningen i Svendborg på Fyn till följd av den politiska överenskommelsen. Bomann Christensen påpekar att anläggningar som är osäkra inte kommer att investera i CO2-infånging.

– Här pratar vi om att ungefär var tredje anläggning kommer att läggas ner om ganska många år. Det är en risk som känns och som kommer att återspeglas i högre garantiprovisioner som gör CCS onödigt dyrt, säger Bomann Christensen

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.