Ledare
No Greenwashing! Foto och montage: John Göransson.

Ledare:

Förbud fungerar faktiskt fortfarande

En av de första artiklarna jag skrev för Avfall2Resurs.se handlade om ny EU-lagstiftning som syftar till att förlänga livet på elektronikprodukter. Drygt ett halvår senare ser vi de första resultaten. Nu återstår bara att se om konsumenterna också ställer upp.

Det är ”Circular Economics Day” i dag. Vad det innebär i praktiken är svårt att veta. Kanske är det en ”Green Wash Day”, liksom ”Earth Day” 22 april. En chans för marknadsavdelningarna att släppa lite tomma fraser utan att behöva omsätta dem i praktiken.

EU-krav: mobiltelefoner ska hålla i minst fem år

Jag kan berätta en  historia om Earth Day. Jag arbetade för många år sedan som konsult åt en stor internationell hotellkedja. Marknadsavdelingen ville att vi skull hjälpa dem med PR kring Earth Day. "Vi lägger stora resurser på den", förklarade marknadschefen entusiastiskt och visade annonser, affischer, pins och gudvetvad.  "Vad gör ni på hotellen? Släcker ni lampor eller något annat som kan minska er och gästernas miljöpåverkan?" frågade jag naivt. "Nej, vi gör ingenting. Detta är bara marknadsföring", berättade marknadschefen. "I så fall gör inte jag någonting heller", sade jag. "Jag hjälper bara till med PR kring företags verksamhet, inte kring deras overksamhet", svarade jag. Strax efteråt sade hotellkedjan upp samarbetet.

Tomma gester för gäster

Slutsatsen är enkel: Företag ägnar sig åt att tjäna pengar. Om de inte tjänar pengar på att minska sina klimatavtryck – eller förlorar pengar på att inte göra det – så kommer de inte att minska sina klimatavtryck. Hotellkedjan kunde utan risk ägna sig åt tomma gester för sina gäster.

Det är därför den där lagen jag skrev om förra året är så viktig. Nu måste mobiltelefonerna hålla i minst fem år, tidigare har tillverkarna själva kunnat bestämma hur länge de ska hålla genom att förkorta livslängden på batterierna, sluta uppdatera programvaran och göra dem omöjliga att reparera. Nu är det slut med det och vi ser redan resultaten. När världens största mobiltillverkare, som inte längre är Apple utan Samsung, släppte sina nya modeller i veckan skröt de med att de, som lagn föreskriver, kommer att uppdateras i sju år, jämfört med tidigare fyra år. Att EU-lagstiftningen blir standard på hela världsmarknaden gör inte saken sämre.

Vi byter inte tvättmaskin varje år

Samsung nämner inte att de var tvingade av lagen, de gör det till ett marknadsföringsargument. Och varför inte? Visst känns det bra att en mobil som kostar uppemot 18 000 kronor inte blir obrukbar om fyra år? Det skulle vi aldrig acceptera med en tvättmaskin eller ett kylskåp, varför har vi accepterat det med hemelektronik?

Samsung, Apple och de andra kommer givetvis att försöka förmå oss att byta telefon oftare än vart sjunde år. Nya funktioner, bättre kameror... I år är det AI som gäller. Förhoppningsvis kommer konsumenterna, åtminstone flertalet, att tycka att deras gamla mobil är "bra nog". Vi byter inte tvättmaskin varje år för att den nya tvättar lite bättre än den gamla. Ändå kostar Samsungs mest avancerade telefonmodell dubbelt så mycket som deras mest avancerade tvättmaskin, som har "EcoBubble-teknologi och AutoDos-funktion, samt enkel AI-kontroll". Samt wifi och egen mobilapp, förstås.

EU:s förbud mot att förkorta livslängden på produkter fungerar alltså. Nu återstår bara att se om konsumenterna är med på tåget. Jag är själv en "early adopter" som brukar byta telefon varje år. Den här gången avstår jag. Min telefon har tre års livslängd kvar och när jag byter den har nästa modell sju år framför sig. Kanske kommer det att uppstå en vintage-rörelse för mobiltelefoner, där entusiaster visar upp 30 år gamla, fullt fungerande telefoner och tävlar i Snake?

Circular economics day: Fem råd för mindre elavall

Nya affärsmodeller

Mobiltillverkarna får, liksom tillverkarna av bilar och tvättmaskiner, skruva på affärsmodellen. Det har redan börjat hända. Inbytesprogram, begagnatmarknad, serviceverkstäder och andra saker som är självklara för allt från cyklar till värmepumpar blir alltmer självklara för mobiler och datorer. Nu är det inte längre källarföretag som bedriver verksamheten utan tillverkarna och mobiloperatörerna själva.

Nu väntar vi bara på ett förbud mot green-washing, så att marknadsavdelningarna tvingas bevisa sina miljöpåståenden. Då kanske det blir lite mindre buzz på Earth Day.

Grönt ljus i EU för greenwashingförbud

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.