Nyheter
McDonalds och takeawaybranschen anklagas för otillbörlig press på EU:s politiker. Foto: Renata F. Oliveira/ Flickr.com CC BY-NC-ND 2.0

Förpackningslobbyister följde med ledamöterna på toaletten

Nu inleder EU-parlamentet en utredning om lobbyisternas kampanj.

Den tuffaste lobbykampanjen mot EU-parlamentet någonsin, kallades den som som försökte påverka EU-kommissionens förslag till ny förpackningsförordning hösten 2022.

McDonalds tar till storsläggan mot EU:s förpackningslag

Under ledning av McDonalds och andra takeaway-jättar punktmarkerades politikerna i EU-parlamentens ledamöter i ett försök att urvattna förpackningsförordningen, som ställde hårda krav på användningen av engångsförpackningar.

När parlamentet i slutet av november i fjol antog sitt förhandlingsunderlag inför trepartsförhandlingarna beskrevs det som en klar seger för förpackningslobbyn.

EU-Parlamentet antog urvattnat förpackningsbeslut

Parlamentet hade tagit bort alla krav på att serveringsställen ska ersätta engångsförpackningar med återanvändningsbara förpackningar. I stället ville majoriteten öppna för frivilliga arrangemang, där kunderna kan ta med sina egna förpackningar om de vill.

Följde med in på toaletten

Nu tillsätter Europaparlamentets ordförande Roberta Metsola en utredning om förpackningslobbyns beteende. Enligt Politico har Metsola skickat ett mejl till flera ledamöter, där hon bekräftar att riksdagens säkerhetsavdelning kommer att genomföra en intern utredning för att upptäcka om någon av ledamöterna utsatts för otillbörliga eller oacceptabla påtryckningar.

Hård kritik mot matindustrins förpackingsstudier

Redan före omröstningen anklagade Metsola lobbyistgrupper för att ha brutit mot de interna reglerna som stärktes efter de så kallade Qatargate-fallen, där tjänstemän och politiker ska ha blivit mutade.

Den italienska ledamoten Maria Angela Danzi är bland de politiker som har varnat för "kränkande och oacceptabelt beteende från intresseorganisationer", enligt tidningen.

– Novembers plenaromröstning om förpackningsförordningen präglades av ett aldrig tidigare skådat tryck och tyvärr vann lobbyisterna från plast- och snabbmatskedjorna. EU-parlamentet är medborgarnas hem, inte lobbyisternas lekplats, säger Danzi.

SD-representanten Mohammad Chahim har också kritiserat lobbyister för att ha följt honom och en av hans kollegor in på toaletten och oannonserat gått in på deras kontor inför omröstningen i november. Den franske representanten och chefen för parlamentets miljöutskott, Pascal Canfin, har tidigare beskrivit branschens beteende som oetiskt.

Italiensk seger

Det starkaste motståndet mot en skärpning av förpackningsreglerna kom från de italienska ledamöterna. Italien är den näst största tillverkaren av återvunnet papper i EU, samt en stor tillverkare av biologisk plast. Efter omröstningen i parlamentet, som kraftigt urvattnade åtstramningsåtgärderna, konstaterade Italiens industriminister Adolfo Urso att "Italien har vunnit en strid i Europa".

Efteråt upptäcktes att textförslag från italienska parlamentariker ordagrant är identiska med input från förpackningslobbyn.

Förpackningsförordningen är nu föremål för trepartsförhandlingar mellan parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen. Både kommissionen och ministerrådet vill ha en tydlig skärpning av regelverket, men möter därmed starkt motstånd i riksdagen.

Det första förhandlingsmötet startar den 5 februari. Det belgiska ordförandeskapet i EU har ambitionen att slutföra förhandlingarna inför sommarens parlamentsval.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.