Nyheter
Reparera i stället för att köpa nytt när maskinerna går sönder.

Rätten att reparera blir EU-lag

Europaparlamentet och ministerrådet har nått en överenskommelse om direktivet om rätt till reparation.

Direktivet är en central del av EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi och Green Deal.

EU-krav: mobiltelefoner ska hålla i minst fem år

Måste erbjuda reparation

Genom den nya lagstiftningen kommer tillverkarna att åläggas att erbjuda konsumenterna möjlighet att reparera produkter även efter att garantin har löpt ut. Lagstiftningen omfattar en rad produkter som tvättmaskiner, kaffebryggare och mobiltelefoner.

– Med det här avtalet gör Europa ett tydligt val för reparation istället för utbyte. Genom att underlätta reparation av trasiga produkter ger vi inte bara produkterna nytt liv, utan vi skapar bra jobb, minskar mängden avfall, minskar vårt beroende av utländska råvaror och skyddar miljön, säger Belgiens konsumentminister Alexia Bertrand.

Bertrand har, i linje med Belgiens ordförandeskap i ministerrådet, lett förhandlingarna med parlamentet.

Förbjudet att begränsa livslängden

Förutom att tillverkarna måste erbjuda reservdelar och verktyg till ett acceptabelt pris, kommer tillverkarna också att förbjudas att begränsa en produkts livslängd genom avtalsvillkor eller begränsningar i hård- och mjukvara som omöjliggör reparation. Tillverkarna kan inte heller neka oberoende reparatörer att använda begagnade eller 3D-printade delar.

Det öppnar upp en stor industri inom reparation av olika produkter, även över nationsgränser. För att göra det enklare för konsumenterna kommer en paneuropeisk digital plattform att etableras där reparatörer kan marknadsföra sina tjänster.

Ledare: Förbud fungerar faktiskt fortfarande

Sänkt moms?

Medlemsländerna är skyldiga att införa minst en åtgärd för att främja reparation av produkter. Det kan vara i form av rabattkuponger för försäljning, informationskampanjer eller skattesänkningar för reparationer. I Sverige ingår reparation av vitvaror i hemmet i RUT-avdraget och uppgår till 50 procent av arbetskostnaden.

– Ett sätt att minska onödigt slöseri och användning av värdefulla resurser är att konsumenterna reparerar sina varor, istället för att automatiskt ersätta dem med nya. Vi vill hjälpa konsumenter att ta sig bort från slit-och-släng-kulturen som är så skadlig för planeten. Detta nya direktiv gör reparationen enklare, mer tillgänglig och billigare. Det sänder också ett viktigt budskap till företagen att hållbara affärsmodeller och investeringar i reparation lönar sig, säger EU-kommissionens justitiekommissionär Didier Reynders.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.