Nyheter
Många svenskar tror att internet är bra för miljön. Foto: John Göransson.

En tredjedel tror att internet är bra för miljön

Hälften av internetanvändarna i Sverige har under de senaste fem åren inte återvunnit en enda avlagd digital enhet, en tredjedel tror att internet är bra för miljön. Det visar Internetstiftelsens senaste rapporten ”Svenskarna och internet”.

Rätten att reparera blir EU-lag

Nu lanserar Internetstiftelsen en ny kunskapssatsning som ska lära svenskarna mer om internets klimatpåverkan och bidra till nya insikter om hur internetanvändare kan minska sina digitala miljö- och klimatavtryck.

– Samtidigt som digitaliseringen är en nyckel för att samhället ska lyckas med den gröna omställningen, är baksidan att våra digitala liv har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Vi breddar därför vår folkbildningssatsning för att öka kunskapen om hur vårt internetanvändande och digitaliseringen i stort påverkar klimatavtrycket, säger Carl Piva, vd, Internetstiftelsen.

Internet påverkar miljön

En tredjedel av internetanvändarna tror att digitaliseringen har en övergripande positiv påverkan, vilket är mer än dubbelt så många än de som tror att den har en negativ klimatpåverkan.

– Allt vi gör på nätet påverkar miljö och klimat. I den här kunskapssatsningen har vi pratat med experter för att höja medvetenheten om digitaliseringens avtryck i stort, men också lyfta det man kan göra själv för att minska sitt avtryck, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig, Internetstiftelsen.

I dag använder nästan alla svenskar internet och allt fler prylar köps in och kopplas upp mot nätet. Men med ökad konsumtion växer också behovet av miljövänlig återvinning. Mer än hälften av svenskarna återvinner inte sina digitala enheter. Främsta anledningarna, visar rapporten, är att man har kvar elektroniken som reserv eller att man har personlig information lagrad på sin enhet som man inte vill ska hamna i orätta händer.

Ledare: Förbud fungerar faktiskt fortfarande

Köp mindre, behåll längre

– Det finns saker man kan göra för att minska sitt miljö- och klimatavtryck. Det som har mest effekt är att köpa färre prylar, behålla dem länge och se till att återvinna dem på ett korrekt sätt, säger Björn Appelgren.

Internetstiftelsens nya kunskapssatsning erbjuder bland annat grundläggande information om hur digitaliseringen påverkar jordens naturresurser, kunskap om vilka effekter e-handel och nya konsumtionsbeteenden har på miljön, och insikter om hur digitala tjänster kan hjälpa oss att minska vår energianvändning.

Här hittar du Internetstiftelsens nya kunskapssatsning.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.