Nyheter
Markus Sebastian Hole är chef för ramvillkor på Hafslund Oslo Celsio.

Celsio: En milstolpe för CO2-infångning

EU har tagit ett viktigt steg mot lönsam avskiljning av koldioxid, anser Markus Hole påHafslund Oslo Celsio.

På tisdagen enades EU-parlamentet och ministerrådet om ett ramverk för certifiering av CO2-infångning. Avtalet är det första steget på vägen mot ett slutgiltigt regelverk som ska påskynda etableringen av projekt för CCS i EU.

En av de viktigaste punkterna, ur avfallssektorns perspektiv, är att EU erkänner avskiljning av biogen CO2 som permanent kolborttagning. Det öppnar dörren för avfallsförbränningsanläggningar att sälja negativa utsläppsrätter.

– Överenskommelsen om ett ramverk för certifiering av CO2-borttagning är en viktig milstolpe i EU:s arbete med CO2-infångning och lagring och det är särskilt positivt att industriell CO2-borttagning, som BECCS, är så centralt. Det här är ett viktigt steg mot hållbara affärsmodeller för CCS inom avfallsförbränningsindustrin, säger chef för ramvillkor Markus Hole på Hafslund Oslo Celsio.

Goda nyheter för CO2-infångning från avfallsförbränning

Kan ge inkomst

I april förra året lades CO2-infångningsprojektet vid Klemetsrudfabriken på is och Celsio ser nu över alla kostnader och möjliga inkomstkällor för projektet, innan ett slutgiltigt investeringsbeslut tas. VD Knut Inderhaug har tidigare varit tydlig med att de är beroende av både bättre ramvillkor och inkomstpotential för att genomföra koldioxidavskiljningsprojektet.

CO2-infångninngsprojektet på Klemetsrud läggs på is

 

– Celsio har under flera år arbetat systematiskt mot EU-systemet för att lyfta fram den stora klimatpotentialen med avfallsförbränning med CCS, både när det gäller att minska fossila utsläpp och CO2-uttag. Det är därför mycket glädjande att se att detta nu uppmärksammas alltmer. Nästa steg blir utvecklingen av metodik för de olika CO2-borttagningsmetoderna och även här planerar Celsio att spela en aktiv roll med branschkollegor i både KAN-nätverket och CEWEP, säger Hole.

CO2-infångning har länge mött stark skepsis i EU-systemet, särskilt Tyskland. Men de senaste åren har stämningen vänt och CCS är nu en central del av EU:s politik för att nå klimatmålen. Samtidigt har utvecklingen i Norge mattats av kraftigt.

Aker Carbon Capture: – Vi ska slutföra CCS-projektet i Klemetrsud

Släpar efter i Norge

– Jag skulle vilja berömma regeringen för Langskip, men folk längs kusten och på andra förbränningsanläggningar är otåliga att gå vidare.Vi måste snabbt hitta lösningar för nästa generations projekt. I Danmark kan de nu slutföra projekt snabbare, eftersom de har haft betydande finansieringsronder. På det här området är Norge inte på rätt spår. Jag skulle vilja se att vi hade något liknande i Norge, sa kommersiella direktören Jon Christoffer Knudsen i Aker Carbon Capture till Avfallsbrånsen.no före jul förra året.

Hole i Celsio ber också de norska myndigheterna att skynda på.

– Det är angeläget att de norska myndigheterna kommer med incitament för CO2-avlägsning så att alla norska förbränningsanläggningar med planer på CCS kan få förutsägbara och bra ramvillkor, säger Hole

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.