Nyheter
Fortums återvinningsanläggning för batterimaterial i finländska Harjavalta. Pressfoto.

Fortum och Hyrdrovolt samarbetar om batteriåtervinning

Fortum Battery Recycling och Hydrovolt, en nordisk batteriåtervinnare, har tecknat ett avtal om leverans av svart massa till Fortums återvinningsanläggning för batterimaterial i Finland.

Samarbetet omfattar en gränsöverskridande process: för det första återvinner Hydrovolt mekaniskt elbilsbatterier vid sin första industrianläggning i Fredrikstad, Norge. Efter att batterierna har krossats och förvandlats till svart massa, skickas materialet till Fortums hydrometallurgiska anläggning i Harjavalta för vidare bearbetning. I Harjavalta återvinner den hydrometallurgiska processen värdefulla och kritiska metaller från den svarta massan. Så småningom återförs materialen till kretsloppet och används i produktionen av nya litiumjonbatterier.

Stena Recycling kommer att hantera Morrows batteriavfall

– Vi är glada över att ha inlett detta partnerskap med Hydrovolt, en pionjär inom batteriåtervinningsindustrin. Tillsammans kan vi driva batteriindustrin framåt med mer effektiva och hållbara lösningar samtidigt som vi främjar nordiskt samarbete och kunnande”, säger Tero Holländer, chef för Fortum Battery Recycling i ett gemensamt pressmeddelande.

– Detta samarbete är ett bra exempel på hur vi kan skapa cirkulära lösningar som banar väg för mer hållbara metoder i branschen. Tillsammans är vi ett ledande exempel i Norden och kämpar för hållbar batteriåtervinning och slutna system för att säkra kritiska råvaror”, säger Ole-Christen Enger, VD för Hydrovolt.

Norden kan återvinna 900 000 ton kritiska råvaror

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.