Nyheter
Slutet närmar sig för inplastade grönsaker och små såspåsar. Foto: John Göransson.

EU överens om tuffa plastregler

Slutet närmar sig för plastade grönsaker och små såspåsar.

Europaparlamentet och ministerrådet har nått en preliminär överenskommelse om EU:s kontroversiella förpackningsförordning.

Avtalet, som formellt ska godkännas av båda institutionerna, syftar till att minska förpackningsavfallet med fem procent 2030 och 15 procent till 2040. Det är också ett krav att alla förpackningar som släpps ut på marknaden i EU ska vara återvinningsbara.

Måste väga förpackningssnitt mot livsmedelssäkerhet

Ta med egen förpackning

Från 2030 blir det förbjudet att packa frukt och grönsaker i engångsplast. Restaurangbranschen får inte heller använda portionsförpackningar i plast till produkter som ketchup, såser och socker. Miniförpackningar med toalettartiklar som schampo och tandkräm kommer också att förbjudas.

– För första gången i miljölagstiftningen sätter EU upp mål för att minska användningen av förpackningar, oavsett vilken typ av material som används. Vi ber alla industrier, EU-länder och konsumenter att delta i kampen mot onödiga förpackningar, säger borgmästare Frédérique Ries .

Förpackningsförordningen kommer också att förbjuda användningen av PFAS-ämnen i livsmedelsförpackningar, samt kräva blandning av sekundära råvaror i plastförpackningar.

Återanvändning och påfyllningsförpackningar har varit bland de mest kontroversiella punkterna i de nya förpackningsreglerna. Särskilt takeawaybranschen har varit kritisk till förslaget och drivit hårt för att släppa skärpta krav. I avtalet mellan riksdagen och ministerrådet står det att restaurangerna är skyldiga att erbjuda kunderna möjlighet att använda medhavda förpackningar. Minst tio procent av produkterna de erbjuder ska levereras i återanvändningsbara förpackningar senast 2030.

Förpackningslobbyisterna följde med politikerna till toaletten

Obligatorisk deposition

Dryckesbranschen får också hårdare krav. År 2030 ska minst 10 procent av dryckesförpackningarna vara återanvändbara. Det gäller både alkohol och alkoholfria förpackningar, med undantag för mjölk, vin, sprit och smaksatt vin. Även om kravet kommer att gälla från 2030 kan medlemsländerna undantagsvis skjuta upp införandet till 2035.

En annan punkt som väckt stor uppmärksamhet är kravet på att införa insättningssystem. Förordningen kräver att alla EU-länder som inte kan dokumentera att minst 80 procent av plastflaskor och burkar samlas in år 2026 ska införa pantsystem senast tre år senare. Målet är att insamlingsgraden för dryckesförpackningar ska nå 90 procent.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.