Förpackningsförordningen: EU-kommissionen ger vika
Går med på att ställa krav på importerade plastförpackningar. Kina reagerar starkt.
Efter att EU-parlamentet och ministerrådet nått en överenskommelse om den mycket kontroversiella förpackningsförordningen har det uppstått politisk oro i Bryssel. Kommissionen reagerade starkt på att de två institutionerna kommer att ställa samma krav på förpackningar som importeras till EU som de som produceras inom unionen.
Anledningen är att kommissionen befarar att det kommer att uppfattas som ett handelshinder och att länder som Kina ska kunna straffa EU med tullhinder.
Tyskland och Finland höll emot
Enligt Euronews ska EU:s miljökommissionär Virginijus Sinkevičius ha lämnat mötesrummet och inte närvarat vid den obligatoriska fotosessionen när förhandlingsresultatet blev klart. Formellt måste avtalet godkännas av både Europaparlamentet och ministerrådet senare i år. Euronews skrev att kommissionen övervägde att kräva hundraprocntig maoritet i parlamentet, för att säkerställa att förordningen röstades ner och kunde skjutas fram till efter valet i sommar.
Förpackningslobbyisterna följde med politikerna till toaletten
Men på fredagseftermiddagen ska kommissionen ha gett efter och skrivit under förordningen, om än med oro. Euronews skriver att det i slutändan bara var Tyskland och Finland som uttryckte motstånd mot förordningens text.
Kina reagerar
Den kinesiska handelskammaren i EU har reagerat på bestämmelsen om att samma krav ställs på importerade plastförpackningar som på förpackningar tillverkade i EU. I ett uttalande beskriver Handelskammaren det som "oroande".
This could be very concerning. The business community is worried about possible trade disruptions and cost increases. We call for urgent clarification, and the EU should refrain from erecting market barriers that hinder non-EU producers. https://t.co/VBayh6FNGP
— China Chamber of Commerce to the EU (CCCEU) 欧盟中国商会 (@CCCEUofficial) March 15, 2024
Kort deadline
– Näringslivet oroas över de potentiella handelshindren och kostnadsökningarna. Vi ber om ett omedelbart förtydligande och att EU avstår från att placera handelshinder som påverkar producenter utanför EU" skrev handelskammaren i ett inlägg på X.
Dramatiken kring förpackningsförordningen understryks av att två veckor efter att riksdagen och ministerrådet nått en överenskommelse har den slutliga texten fortfarande inte publicerats. Parlamentet kommer att behandla frågan vid sin plenarsession den 24 april. Det är riksdagens sista plenarmöte inför valet i juni. Om ärendet skulle skjutas upp eller röstas ner skulle det innebära att det inte tas upp igen förrän efter sommaren.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!