Nyheter
Förslaget om CO2-skatt sätter käppar i hjulen för koldioxidavskiljningsprojektet på ARC Amager Bakke. Foto: Jens Egil Heftøy

Danska förbränningsanläggningar hotas av CO2-skatt

Kan drabbas av CO2-skatt, även med CO2-infångning

Det danska skatteministeriets förslag om en grön skattereform har upprört de danska avfallsförbränningsanläggningarna.

Anledningen är att skattemyndigheten inte kommer att låta förbränningsanläggningar med CO2-infånging slippa CO2-skatt.

Danmark tar bort hinder för CO2-infångning

Måste betala för fångst

– Det är helt absurt. Om du inte släpper ut CO2 så behöver du givetvis inte heller betala skatt. Det är själva motorn i den framtida klimatsatsningen vi pratar om här, säger vd Jacob H. Simonsen på Amager Ressourcecenter till CleantechWatch .

Konflikten handlar om att Skattedepartementet föreslår att energiskatterna ska ändras till en skatt baserad på CO2-utsläpp. Det är helt i linje med det så kallade klimatavtalet i Folketinget från 2020. Problemet är dock att Skattedepartementet föreslår en tvådelad skatt och att det bara är hälften av detta som energiåtervinningsanläggningarna kommer att undantas från med kolavskiljning.

"Det aktuella lagförslaget föreskriver inte att CO2-skatten kan avstås när CCS används", står det i ett brev som Brancheforeningen Cirkulær og Dansk Fjernvarme har fått från skatteministeriet.

Tyskland på väg mot CO2-infångning

Förstör affärsmodell

Skattedepartementet motiverar detta med att skatten egentligen är en energiskatt baserad på bränsleförbrukning. Beskattningen kommer med andra ord att baseras på vad som levereras till förbränning och inte på utsläppen från anläggningen. Förbränningsanläggningarna måste alltså fortfarande betala 375 SEK för varje ton CO2, även om den fångas upp och lagras.

Förbränningsanläggningarna tror att en sådan beskattning kommer att göra affärsmodellen för CO2-infångning nästan omöjlig.

– Det är helt obegripligt att man ska betala skatt på CO2 som man inte släpper ut. Vi har inte gjort vårt exakta affärscase ännu, men det är uppenbart att detta försämrar affärsfallet avsevärt. Och därmed är det ett betydande benspann för vårt projekt, säger vd Trine Holmberg på Argo.

Har bråttom

I ett gemensamt remissbrev till skatteministeriet varnar Brancheforeningen Cirkuær och Dansk Fjernvarme för att skatten, som den föreslagits, kommer att underminera flera av de CCS-projekt som avfallsförbränningsanläggningarna har initierat. Organisationerna anser att avgiftsförslaget strider mot den politiska överenskommelse som anläggningarna har baserat sina projekt på.

– Vi har väntat länge på att få både ekonomiska och juridiska ramar på plats, så att CO2-avskiljning vid avfallsenergianläggningar kan bidra till att Danmark når 2030-målet. Därför har vi helt enkelt inte tid för Skattedepartementet att sticka käppar i hjulen på den gröna omställningen på det här sättet , säger direktör Jens Bomann Christensen i Cirkulär Branschförening .

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.