Nyheter
Second hand växer. Foto: John Göransson.
Miljömedveten köpare. Foto: John Göransson.

Vi köper begagnat för miljöns skull

– Det är positivt att miljö rankas så högt bland dem som handlar begagnat. Många svarade även att de vill handla mer begagnat, men faktorer som pris, utbud och tillgänglighet hindrar dem från att göra det, säger Annelise de Jong, konsumtionsforskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

En annan stark drivkraft för att handla second hand är möjligheten att hitta trendiga designkläder och unika produkter. Det är vanligare att köpa begagnade kläder och skor än möbler och inredning samt hemelektronik.

De produkter som konsumenterna av hygienskäl inte kan tänka sig köpa är främst underkläder och strumpor, skor och badkläder.

Risk för ökad konsumtion

Huruvida de begagnade produkterna ersätter köpet av nya produkter varierar enligt studien.

– En majoritet av de som deltog i studien svarade att de begagnade produkterna hade ersatt ett nyköp, vilket är positivt. Men det finns även en risk att personer ökar sin totala konsumtion av saker, i tron om att det är miljövänligt. Vi behöver minska vår totala konsumtion, och att välja en begagnad sak framför en ny är ett bra val i rätt riktning, säger Maja Dahlbom, expert inom textil och återbruk på IVL.

Debatt: Momsfrihet för begagnat hot mot ideell verksamhet

De senaste åren har mängden marknadsplatser online där man kan sälja och köpa begagnade saker ökat och många butiker provar att samla in och sälja sina egna märken i begagnat skick eller samarbeta med second hand-butiker. Det har också blivit vanligt att återvinningscentraler skapar samarbeten för återanvändning, som kvartersnära återvinningscentraler och butiker där man både kan ge bort och ta saker gratis.

– Det pågår många initiativ för återanvändning men det behövs fler aktörer och större utbud så att det blir enklare för konsumenterna att handla begagnat. Därför är det så viktigt att kolla vilka drivkrafter och hinder som finns, för att se vad som krävs för att återanvändning ska bli norm och på sikt lika enkelt som nyköp är idag, säger Annelise de Jong.

De cirkulära entreprenörerna: Ta kläderna en runda till!

Om studien

Studien är en del av projektet UseReuse och har gjorts i butiker som säljer begagnade saker, både i Stockholm och Göteborg, butiker i Stockholm som säljer nytt tillsammans med begagnat, reservdelar eller hyr ut, samt kommunala avfallsbolag i Stockholm och Mölndal. Studien genomfördes som en enkätstudie och en intervjustudie. Från enkätstudien erhölls 438 svar och från intervjustudien 361 svar.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.