Nyheter
Tysklands ekonomiminister Robert Habeck när han besökte Nels elektrolysfabrik på Herøya i januari 2023 . Foto: Øyvind P/Hydrogen24

Tyskland säger ja till CO2-avskiljning

Den tyska regeringen har bestämt huvudlinjerna i sin nya Carbon Management Strategy (CMS) och lägger nu fram ett nytt lagförslag för lagring av koldioxid I praktiken öppnar regeringens lagförslag för Norge och grannländerna i EU, enligt den norsk-tyska handelskammaren.

Förslaget tillåter användning av CCS- och CCU-teknik samt transport och lagring av CO2 till havs. Som huvudstrategi ska CCS användas för utsläpp som är svåra eller omöjliga att undvika och skyddade områden till havs ska uteslutas från CO2-lagring.

I ett pressmeddelande från det tyska ministeriet för ekonomi och klimatförändringar säger ekonomiminister Robert Habeck:

– Det här är en viktig dag för tysk industri. Med den första delen av industripaketet har regeringen idag visat vägen in i framtiden: CCS och CCU blir nu möjliga i Tyskland.

Forskare kritiska till Stockholm Exergis CCS-satsning

Öppnar dörren för Norge och resten av EU

Genom att tillåta CSS och CCS öppnar Tyskland nu dörrarna till Norge och grannländerna i EU, säger norsk-tyska handelskammaren. Lagförslaget innehåller också en möjlighet till landbaserad CO2-lagring. I så fall kommer det att göra det möjligt för enskilda stater att godkänna CO2-lagring på sin mark.

– Lagförslaget syftar i första hand till att skapa ett tydligt rättsligt ramverk för byggandet av en CO2-ledningsinfrastruktur och lagring av CO2 till havs, förklarar Michael Kern – vd på norsk-tyska handelskammaren. Här ser vi stor potential för bilateralt samarbete, där Tyskland kan dra nytta av norsk expertis inom CO2-lagring.

Tyskland på väg mot CO2-infångning

Notera: Lagförslaget lades fram redan i slutet av februari 2024. Det kommer nu att gå vidare till parlamentarisk behandling i den tyska förbundsdagen och förbundsrådet.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.