Nyheter
Ordförande Lars Stjernkvist och verkställande direktör Tony Clark var förtjusta efter Avfall Sveriges årsmöte. Foto: Jens Egil Heftøy

Tony Clark: Det finns stor optimism

Efter två dagars intensiv konferens är Avfall Sveriges Tony Clark redo för semester.

KALMAR: De senaste två dagarna har över 20 talare stått på scen under Avfall Sveriges årsmöte i Kalmar. De drygt 600 deltagarna har fått en introduktion till EU:s regelverk, statistik, internationellt arbete och den kommande kommunala insamlingen av förpackningar.

Östra Göinge är bäst i landet på avfallshantering

Väl blåst

– Det känns väldigt bra. Det har varit en optimistisk stämning. Ett stort ansvar som kommer att läggas på kommunerna från och med nyår. Och vi har fått bra exempel på hur man kan tänka i olika delar av landet för att lösa det här, säger VD Tony Clark.

Från och med nyår införs hushållsnära insamling av förpackningar. Under de kommande tre åren ska alla kommuner ta över ansvaret för insamlingen, vilket kommer att kräva stora investeringar och betydande förändringar i både infrastruktur och rutiner. Inte minst ska medborgarna informeras om hur det nya systemet fungerar.

Konferensens sista dag ägnades helt åt vad som är den kanske största frågan för den kommunala avfallssektorn i Sverige just nu.

Naturvårdsverket: ”Inga tecken på mindre avfall”

Stora uppgifter

– Vi har inte alla svar på alla saker, men det finns en stor optimism. Vi fixar detta. På samma sätt som vi fixade returpapperet, som vi fick ta över när producentansvaret avskaffades, säger Clark.

Under pandemiåren har Avfall Sverige, precis som alla andra, tvingats använda digitala verktyg för att kommunicera med sina medlemmar. Årets konferens i Kalmar är den andra fysiska efter pandemin. Det är viktigt, tror chefen för Avfall Sverige.

– Vi för en löpande dialog med medlemmarna, vi har arbetsgrupper och så. Men det här är en möjlighet att få ett lyft, att vara laddad och spänd inför vad som komma skall. Vi står inför tuffa uppgifter. Här får du möjlighet att träffa kollegor och umgås. Det ska inte underskattas, säger Clark.

”Energiåtervinning sparar samhället hundratals miljarder”

Nästa stopp Almedalen

– Det är viktigt att veta att man inte är ensam hemma i sin kommun. Vi är många tillsammans, fortsätter han.

I slutet av juni ger sig Clark och hans sekretariatskollegor iväg till Almedalsveckan. Därefter startar planeringen inför organisationens höstmöte. Nästa årsmöte äger rum i Malmö.

– Men först ska vi ha semester. Det är sommar, sol, bad och allt möjligt, avslutar han.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.