Nyheter
Foto: John Göransson

EU:

Skärpta krav på producentansvar

Producenterna borde stå för notan redan om ett och ett halvt år, anser EU-parlamentets miljöutskott.

Skärpta mål för att minska matsvinnet och utökat producentansvar för textilier var kärnan i EU-kommissionens förslag om att revidera ramdirektivet för avfall som kom i somras.

Halverad introduktionsperiod

Ärendet har nu behandlats i EU-parlamentets miljöutskott. Nämnden vill ha ännu starkare åtgärder, både för matavfall och textilier. Där kommissionen föreslog att medlemsländerna ska ha 30 månader på sig att införa utökat producentansvar kommer kommittén att minska introduktionstiden till 18 månader. Utöver detta kommer kommittén att utöka producentansvaret till att även omfatta mattor och madrasser samt till att omfatta produkter som säljs via internet.

Regeringen: Inget producentansvar för textilavfall

Bättre sortering

– Vi efterfrågar också ett minskningsmål för textilavfall, med tillsyn av exporterade begagnade textilier. Bättre infrastruktur för att öka den separata insamlingen bör kompletteras med att sortera blandat kommunalt avfall mer effektivt, så att föremål som kan återvinnas tas ut innan de skickas till förbränningsugnen eller deponin, säger kommunchef Anna Zalewska .

EU föreslår krav för att minska textil- och matsvinnet

Varje år slänger en genomsnittlig EU-medborgare 12 kilo textilier. Det uppgår till totalt 12,6 miljoner ton textilavfall i EU. Tidigare beräkningar har visat att mindre än en procent av textilavfallet i världen återvinns till nya plagg.

De cirkulära entreprenörerna: Ta kläderna en runda till!

72 av utskottets ledamöter röstade för förslaget, ingen röstade emot och tre avstod från att rösta.

Fördubblad kravnivå

Europaparlamentet kommer också att skärpa kampen mot matsvinn. EU-kommissionens förslag innebar en riktad nedskärning på 10 procent i produktionsledet. Miljönämnden fördubblar detta till 20 procent. Förslaget om att skära ned 30 procent inom hushåll och dagligvaror och restauranger höjs till 40 procent. EU-länderna ska klara nedskärningarna till utgången av 2030. Miljöpolitikerna i EU-parlamentet ber också EU-kommissionen överväga om nedskärningsmålen kan höjas till minst 30 procent respektive 50 procent till 2035.

Svenskarna slänger 33 kilo mat om året

Förhandlingar efter valet

– Vi efterfrågar fokuserade lösningar för att minska matsvinnet, till exempel främja "ful" frukt och grönsaker, hålla ett öga på orättvis marknadspraxis, förtydliga datummärkning och donera osåld men ätlig mat, säger Zalewska.

Det förväntas att rekommendationen från miljöutskottet kommer att behandlas av Europaparlamentet i plenum i mars. De slutliga förhandlingarna med ministerrådet och kommissionen kommer att äga rum först efter parlamentsvalet i juni.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.